Виенска питка

Необходими продукти
5 г суха или 15 г прясна мая
300 мл топла вода
600 г брашно
40 мл зехтин „ELIA” Extra Virgin
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 ч.л. сусам
125 г масло
2 яйца (2 белтъка)
Начин на приготвяне
Разтворете маята в 60 мл топла вода. След това долейте останалата вода, разбъркайте със захарта и около и 200 г брашно. Отново разбъркайте добре и прибавете солта и мазнината. Отделно разбийте белтъците с щипка сол на сняг и ги прибавете внимателно към тестото. Постепенно добавете останалото брашно и замесете еластично тесто. Меси се докато по тестото се появят мехури. Оформете тестото на топки, прехвърлете го в намазнена купа и го намажете със зехтин „ELIA” Extra Virgin. Оформените топки тесто се удрят по масата. Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло до удвояване на обема. От втасалото тесто оформете гладки топки. Подредете ги в тава с хартия за печене. Отново покрийте и оставете да втасат. След това ги намажете с разбит жълтък и ги сложете да се пекат в предварително загряна на около 200 градуса фурна. Добре е да сложете в печката и огнеупорен съд с вода. Печенето на виенската питка отнема около 30-35 минути - докато бухне много добре и придобие златист цвят. Накрая намажете със зехтин „ELIA” Extra Virgin и поръсете със сусам.
Рецептата е предоставена от: Йорданка Стратева